Požiar zrubovej chaty spôsobil škody za pol milióna eur

15.12.2022 Prešov

Demjata 15. decembra (TASR) - Požiar zrubovej chaty v katastri obce Demjata, okres Prešov, spôsobil škody za približne pol milióna eur. Informovala o tom Miroslava Knišová z vnútorného oddelenia Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove s tým, že oheň zachvátil stavbu krátko po polnoci vo štvrtok, nikto sa pri požiari nezranil.

"Na mieste udalosti zasahovalo deväť príslušníkov z hasičských staníc Raslavice, Bardejov a Prešov s piatimi kusmi hasičskej techniky, ako aj členovia Dobrovoľného hasičského zboru obce Demjata s jedným kusom techniky. Po príchode hasičov na miesto udalosti bolo prieskumom zistené, že ide o požiar dvojpodlažného dreveného zrubového domu s rozmerom približne 15 krát 15 metrov, ktorý sa nachádzal už v treťom štádiu horenia,"
uviedla Knišová. Dodala, že zasahujúci hasiči odpojili objekt od prívodu energií a okamžite začali s hasiacimi prácami. Požiar sa im podarilo v priebehu dvoch hodín lokalizovať, následne postupne rozoberali konštrukcie objektu a pomocou termovíznej kamery vyhľadávali skryté ohniská a dohášali ich.

"Požiar bol zlikvidovaný krátko po štvrtej hodine. Z dôvodu silného zadymenia boli pri zásahu použité autonómne dýchacie prístroje," doplnila Knišová. Na miesto udalosti vyslali aj expertíznu skupinu z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR v Bratislave. Príčina vzniku požiaru je momentálne v štádiu zisťovania. "Následkom udalosti vznikla majiteľovi priama materiálna škoda predbežne vyčíslená na hodnotu 500.000 eur," uzavrela Knišová.
 

Vyberte región